VAALIPANEELI - OSALLA NUORISOA MENEE YHÄ HUONOMMIN


THL:n tutkimukset ikäluokasta 1987 ja 1997 kertovat, että Nokia-buumin ikäluokalla 1997 menee huonommin kuin lama-ajan ikäluokalla 1987.

Eriarvoisuus lisääntyy. Hyväosaisilla menee entistä paremmin, mutta huono-osaisilla menee entistä huonommin. Huono-osaisuuden selittäjiä ovat köyhyys, alhainen koulutus, alhainen vanhempien koulutus, vähäiset hyvät sosiaaliset suhteet ja sairaus.

Britanniassa julkaistiin äsken tutkimus, joka selvitti yhteiskunnan säästötoimenpiteiden vaikutusta eri ryhmiin. Julkisten säästöjen tarkoituksena oli kuormittaa kaikkia yhteiskunnan ryhmiä tasapuolisesti. Mutta kuinkas kävikään?

Hyvätuloisilla ja hyväosaisilla julkiset säästöt ja leikkaukset eivät vaikuta elämän laatuun. Yksi matka vähemmän. Hieman halvempi auto. Mutta köyhät sen sijaan kärsivät. Heillä ei ole mitään ylimääräistä, josta helposti voisi luopua. Tutkimuksen johtopäätös oli, että Britanniassa julkiset säästöt ja leikkaukset 2000 luvulla ovat kurjistaneet nimenomaan köyhiä ja huono-osaisia.

Niin on varmaan käynyt myös Suomessa. Sitä tukevat THL:n tutkimukset. Huono-osainen nuoriso on unohtunut ja jäänyt säästöjen ja leikkausten jalkoihin.

Vaalipaneeli Porin seudun kansalaisopistolla ke 6.3.2019 klo 18-20.

Tervetuloa


Kommentit