ONGELMANUORISO JA POLSANLUOTO

Satakunnan Kansa -lehdessä on tänään juttu ”Vandaalit liikkuvat Porin luodoissa: puistonpenkit lentävät jokeen ja opasteet tuhotaan” .

 

Polsanluoto on lähellä keskustaa. Siellä voi viihtyä luonnon rauhassa. Mutta siellä voi myös tehdä mitä tahansa ilman, että jää kiinni: kuten kaikenlaista sotkemista ja rikkomista.

 

Ilkivalta harmittaa kunnon kansalaisia ja erikoisesti kaupungin sitä henkilökuntaa, joka yrittää huolehtia puistoalueista.

 

Mitalin toinen puoli on kysymys: miksi osa nuorisosta itsepintaisesti harrastaa vandalismia?

 

Nuorisosta osa, noin 10-20%, voi huonosti. Kotona ei ole helppoa, koulu menee penkin alle, ei ole harrastuksia, tullaan kiusatuksi – ja koulu jää kesken. Myöhemmin 25 -vuotiaana ei ole ammattitutkintoa eikä työtä.

 

Tämä on se osa nuorisoa, joka purkaa pahoinvointiaan mm. rikkomiseen ja sotkemiseen. Tämä on myös se osa nuorisoa, jonka auttaminen on hyvinvointiyhteiskunnan ykköstehtävä.

 

Asia on huomattu mm. Satasoten HyTe (hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen) työryhmässä ja Suomen Mielenterveysseurassa. Nk. ”huono-osaisen nuorison” auttaminen on sekä soten että mielenterveystyön ehdoton prioriteetti.

Kommentit